Full støtte til dømte journalister

5 september 2022

Regissøren for «Estonia – funnet som endrer alt», Henrik Evertsson, og ROV-operatøren Linus Andersson, ble i dag dømt for brudd på gravfreden i Gøteborg tingrett. Dommen vil bli anket.

– Vi beklager dagens avgjørelse fra Gøteborg tingrett og konstaterer samtidig at de kom til en annen konklusjon enn tingretten gjorde sist. Denne saken involverer viktige journalistiske prinsipper og komplekse juridiske vurderinger. Vi vil derfor anke dommen. Vår holdning forblir uendret, og vi nekter for å ha begått lovbrudd. Vi ønsker derfor å komme med våre synspunkter i en ny behandling i lagmannsretten, sier Henrik Evertsson.

Warner Bros. Discovery, som er ansvarlig for dokumentarserien, gir de dømte journalistene full støtte.  

– Det er viktig for det journalistiske samfunnsoppdraget å kunne søke ny kunnskap om viktige hendelser i samfunnet, stille spørsmål, analysere og sette informasjon i en forståelig sammenheng. I arbeidet med dokumentarserien om Estonia har vi alltid jobbet for å nå det målet. Dokumentaren er laget etter standard journalistiske metoder. Det har hele tiden vært vår og produksjonens vurdering at ROV-dykket var berettiget og gjennomført innenfor loven, da det er et spørsmål av vesentlig allmenn interesse. Warner Bros. Discovery står bak journalistene Henrik Evertsson og Linus Andersson hele veien og støtter det viktige journalistiske oppdraget. Funnene som ble gjort under arbeidet med serien er av stor offentlig interesse og har ført til nye offisielle undersøkelser samt revisjon av den svenske loven om gravfred ved vraket M/S Estonia. Som et resultat av dokumentaren startet Havarikommisjonen i 2021 nye etterforskningsdykk av vraket for å få en større forståelse av Estonia-saken og hva som forårsaket forliset, sier kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride. 

Kontakter

Hanne McBride

Kommunikasjonsdirektør