Estonia-forliset blir tv-dokumentarserie

En av Europas største tragedier er tema for vårens store dokumentarsatsing på TVNorge. I seks episoder skal omstendighetene rundt en av de verste skipskatastrofene i moderne tid granskes.
Serien produseres av produksjonsselskapet Monster, og produsent er Frithjof Jacobsen, tidligere VG-kommentator.
– Estonia-forliset rystet en hel verden. At en relativt ny passasjerferge kunne gå under så raskt, uten noen form for forvarsel, var nesten ikke til å fatte. 25 år etter at skipet sank, ønsker vi å se på hele historien med et nytt og kritisk blikk, sier produsent i Monster, Frithjof Jacobsen. TV-serien blir Jacobsens første i rollen som produsent.
28. september 1994 forliste passasjerfergen MS Estonia i Østersjøen, på vei mellom Tallin og Stockholm. Av de 989 passasjerene om bord, omkom 852 mennesker. Skipet sank så raskt at de fleste av passasjerene aldri kom seg ut av fartøyet.
– Gjennom seks episoder vil vi forfølge spor og teorier om en av de verste ulykkene i Nordens historie. Serien vil fortelle om smugling av militære hemmeligheter, om dype konflikter mellom eksperter på skipsfart og sikkerhet, om hemmelighold og konspirasjonsteorier, om spillet bak kulissene, og om hvordan de som mistet sine kjære sitter igjen med en ekstra belastning fordi de aldri får svarene de søker, sier Frithjof Jacobsen.
Produsenten har løpende dialog med SEA, den største svenske pårørendeforeningen etter forliset. De støtter undersøkelsene som nå gjøres for å finne svar etter tragedien.
Gjennomfører dykk med drone
Mediesjef i Discovery, Hanne McBride, sier det er en viktig serie som nå produseres.
– I årene etter forliset har flere ubesvarte spørsmål dukket opp. Overlevende og etterlatte har kjempet i mange år for nye undersøkelser og granskninger. Så langt har de ikke nådd frem. Vi håper å kunne bidra med nye opplysninger og å belyse flere sider også for en ny generasjon. Det er veldig mange momenter i denne saken, sier Hanne McBride.
– Det er ikke naturlig å kommentere de enkeltstående elementene i den journalistiske prosessen nå, men jeg kan bekrefte at et tysk fartøy har vært ute på oppdrag for oss i Østersjøen i forbindelse med produksjonen av dokumentarserien. Teamet om bord hadde med seg en undervannsdrone, og de har filmet og foretatt undersøkelser av skroget fra utsiden ved hjelp av dronen. Dette er kontroversielt, fordi området rundt det forliste skipet raskt ble erklært som gravplass. Vi har gjort grundige vurderinger i forkant av denne operasjonen, både journalistiske, etiske og juridiske. Formålet med hele dokumentarprosjektet er å komme nærmere svar på hva som faktisk skjedde, og da er undersøkelser av skroget et svært viktig element, sier Hanne McBride.
Klipp fra serien kan lastes ned her:
https://vimeo.com/user71686222/review/362264868/3aa9ecc572 (norsk tekst)
https://vimeo.com/user71686222/review/362040100/74a6c2b2d5 (engelsk tekst)