Dplays dokumentarserie om Baneheia-saken blir klar til våren

19 november 2020

I år er det 20 år siden de ufattelige ugjerningene i Baneheia i Kristiansand som rystet hele Norge. Baneheia-saken, der to små jenter ble drept, er en av de mest omtalte kriminalsakene i norsk historie. Dokumentarserien Baneheia – kampen om sannheten var opprinnelig planlagt sendt denne høsten, men den pågående pandemien ga utfordringer for produksjonen, og sendetidspunktet ble derfor flyttet til våren 2021.

I 2002 ble Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen dømt for drapene i Baneheia. Andersen tilsto, mens Kristiansen hele tiden har nektet enhver befatning med saken. Viggo Kristiansens sak ligger i dag til vurdering hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker for sjuende gang. Seks ganger tidligere har den blitt avvist.

– Drapene i Baneheia rystet hele Norge, og da dommene mot Andersen og Kristiansen falt, opplevde naturlig nok de fleste at saken var lukket og ferdigbehandlet. De senere årene har flere aktører sådd tvil rundt dommene. Påtalemyndighetene har på sin side fremstått sikre i sin sak. Vi vil prøve å forstå hvorfor, og håper samtidig å vise hvordan denne saken er blitt så polariserende, sier ansvarlig redaktør i Discovery Norge, Espen Skoland. 

Faktabasert fremstilling
Det er produksjonsselskapet Monster som lager serien, og produsent Kelly Lillesund er opptatt av å gi en balansert fremstilling av saken.  

– Serien vil ta for seg saken slik den utspilte seg for tjue år siden, gjennom utstrakt bruk av arkivmateriale og intervjuer med tidsvitner. Men det er også et poeng å gå både etterforskningen, rettsprosessene og mediene etter i sømmene. Sett med 2020-øyne er det interessant å se på hvordan medienes formidling har spilt inn i saken. Vi er interessert i rettssikkerhetsperspektivet, og å se om det går an å lære noe av håndteringen av denne saken, sier produsent Kelly Lillesund. 

– Vårt mål er å kunne gi seerne en faktabasert fremstilling, slik at de selv kan vurdere både bevisførsel og valgene som er tatt av de forskjellige instansene underveis. Vi er bevisste på at vi ikke presenterer informasjon som er uriktig, sier Lillesund.  

Corona-utsettelse
Covid-19-situasjonen har gitt produksjonen noen utfordringer. 

– Vi må sikre at vi får ordentlig tilgang på kilder, og det innebærer reiser og fysiske møter. Det har tidvis vært vanskelig den siste tiden, men nå har vi både fått anledning til å møte uavhengige internasjonale eksperter og mennesker som har vært involvert i saken på ulike måter, sier Lillesund. Hun forteller at det er flere som har signalisert at de ikke ønsker å uttale seg så lenge saken er til behandling hos Gjenopptakelseskommisjonen. 

– Vi ønsker å få med så mange stemmer som mulig, slik at saken kan belyses fra alle vinkler, sier produsent Kelly Lillesund. 

Dokumentarserien blir på 6 episoder og skal etter planen vises på Dplay og TVNorge våren 2021. 

 

Kontakter

Hanne McBride

Kommunikasjonsdirektør